Wandelen in Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros

Wandelgebied Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros
De laatste jaren heb ik vooral veel gewandeld in het natuurpark van Sintra. Natuurlijk een prachtig wandelgebied, maar omdat ik veel klanten heb die terug komen om te wandelen werd het tijd om een nieuw wandelgebied te ontdekken. Ik ben altijd op zoek naar afwisseling en authentieke dorpjes. Het Parque Natural das Serras de Aire e Candeeros biedt dit allemaal. Tussen Lissabon en Coimbra liggen de kalkheuvels van de Estremadura.

In 1979 werd een deel hiervan, de Serra de Candeeiros en de Serra de Aire, tot natuurpark uitgeroepen. Het gebied beslaat zo’n 39.000 ha. De grootste rijkdom van het natuurpark Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros ligt verscholen in zijn binnenste. Dit massieve kalkgebergte is een paradijs voor liefhebbers van grotten en spelonken van verrassende vormen, uitgesleten door de werking van het water en de tijd. Enkele zijn toegankelijk gemaakt voor bezoekers, zoals de grotten Santo António, Moeda, Mira d’Aire en Alvados, die over de nodige infrastructuur beschikken.

Het landschap is ruig met hier en daar rotsen, kliffen en breuken. En toch is de fauna rijk en gevarieerd; bijzonder zijn de 18 soorten vleermuizen (symbool van het park) die hier ideale schuilplaatsen vinden in de grotten. Vlakbij de rivier Rio Maior liggen steenzoutbanken waar je de winning van het zout kan bijwonen, die gebeurt volgens de traditie en gebruiken die meer dan acht eeuwen oud zijn. Op de oostelijke helling van het gebergte Serra de Aire, op ongeveer 10 km van het bedevaartsoord Fátima, liggen ´s werelds grootste en belangrijkste dinosauriërsporen van een sauropodus uit het midden van het Juratijdperk (175 miljoen jaar geleden).

Enkele van de circa 20 sporen werden bij toeval ontdekt bij een oude steengroeve “Pedreira do Galinha”, ze hebben een lengte van ongeveer 100 meter. Hier liggen de grootste en duidelijkste pootafdrukken die bekend zijn en sommige zijn 95 cm lang en 70 cm breed. Dit geeft je wel een idee van de omvang van de grootste dieren die ooit op deze planeet hebben gewoond. Het beste kun je dit beschermde gebied al wandelend ontdekken. 


Hoe ziet de wandelweek eruit?
Dit wandelgebied is rustiger, met minder toerisme en we verblijven midden in de natuur, al bezoeken we ook regelmatig een dorpje of stad. Er wordt in deze week een of twee keer aan de kust gewandeld. De andere wandelingen maken we in het park, dit park heeft een open karakter, veel lage bebouwing, kalkstenen en grotten en wat minder hoge begroeiing. Veel uitzichten dus tijdens de wandelingen. We proberen deze week ook de zoutmijnen van Rio Maior te bezoeken. Die dag maken we twee kortere wandelingen. De gemiddelde lengte van de wandelingen is tussen de 10 en 13 km.

Tijdens deze week bezoeken we ook het bijzondere klooster van Alcobaça, een parel van een gebouw dat door de  tempeliers is gebouwd. Ik zal er een stukje geschiedenis onthullen en uitleggen waarom dit gebouw zo bijzonder is. De tempeliers wisten precies hoe ze de energie konden vangen en vermenigvuldigen in een gebouw. De akoestiek is enorm en als we op de juiste tijd aankomen kunnen we genieten van een live opera. Die voel je door heel je lichaam en het is een zeer bijzondere ervaring om mee te maken. In het authentieke dorpje Alcobaça kunnen we het natuurlijk niet nalaten om even op een terrasje neer te strijken. We bezoeken het vissersdorpje Nazaré en maken daar een leuke kustwandeling, om vervolgens in een restaurant te dineren.

Er is ook weer een vrije dag in het programma om uit te rusten. Deze dag is er de mogelijkheid om een excursie te doen en enkele druipsteengrotten te in de buurt te bezoeken. Dit is een absolute aanrader!


Accommodatie en vervoer
Je vliegt op Lissabon, Je bereikt de locatie met een Uber taxi te gaan. De prijzen hiervoor liggen tussen de 40 en 50 euro afhankelijk van het aantal personen. Uiteraard kun je ook gewoon met het openbaar vervoer gaan, je bent dan ongeveer vier uur onderweg. We verblijven met elkaar in een prachtige luxe villa met vijf slaapkamers en vijf badkamers en een heerlijke tuin met zwembad. Heerlijk rustig gelegen in het park met uitzicht op de bergen.

We zullen deze week één of twee keer naar een supermarkt gaan, om de boodschappen te halen. Er is een moderne keuken om alles te bereiden wat je wilt. Een ieder is echter verantwoordelijk voor het maken van een eigen ontbijt en eventueel een lunchpakket. Ik bereid drie keer een diner, voornamelijk vegetarisch of vegan. De andere avonden gaan we met elkaar uit eten tijdens de bezoeken van de dorpjes die we aandoen. Deze kosten zijn voor eigen rekening.

Wat zit er allemaal in het pakket?

 • Tijdens een introductielezing inspireer ik jou met alle technieken die mij hebben geholpen om een meer vervullend leven te leven.
 • Tijdens twee fysiotherapeutische bindweefselmassages wordt er gekeken of er een lichamelijke disbalans in het lichaam aanwezig is, en zo nodig hersteld.
 • Je overnacht in een prachtige omgeving, in een luxe, vrijstaande villa in een eenpersoonskamer. Er is een zwembad in de gezellige, grote tuin.
 • Ik heb alles voor je geregeld en verzorgd, zodat jij je optimaal kunt ontspannen.
 • Je ontdekt de mooie omgeving al wandelend in vijf prachtige, afwisselende wandelingen. Ook wandel je langs leuke bezienswaardigheden.
 • Drie keer wordt er lekker vegetarisch of veganistisch voor je gekookt.
 • Je krijgt de hele dag door professionele begeleiding.
 • In geval van blessures is er fysiotherapeutische ondersteuning.
 • Ik leer je een plan van aanpak op te stellen om doelen en wensen te realiseren waar je de rest van je leven iets aan zult hebben en op alles kan toepassen.
 • Ik help je om je belemmerende overtuigingen die je wensen in de weg staan, zichtbaar te krijgen, zodat je ze kunt ombuigen.
 • Je ontdekt wat je natuurlijke talenten zijn.
 • Je gaat naar huis met een zelfgemaakte strategie.
 • Je leert denken in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden.
 • Je leert oplossingen te zien in plaats van beren op je weg.
 • Je hebt tussendoor ook een vrije dag om te doen wat jij leuk vindt. Lekker luieren bij het zwembad of samen met mij de twee prachtige druipsteengrotten bezoeken in de omgeving.
 • Ik werk alleen met kleine groepen dus er is veel individuele aandacht voor jou.
 • Je gaat uitgerust, energieker en doelgerichter naar huis terug.

Wandelen naar inzicht geeft ook altijd verrassingen weg, bijvoorbeeld gezond bananenbrood of andere gezonde versnaperingen voor onderweg.
Deze reis gaat door bij minimaal 4 personen.


Data 2020
18 – 25 april 2020 sapvast- yoga week
13  -20 juni
12 – 19 september (vegan kookweek)


Kosten

v.a. € 798,- per week, afhankelijk van de accommodatie* (exclusief vliegreis** & reis- en annuleringsverzekering)
* Je overnacht in een prachtige villa met privé badkamer in je eigen eenpersoonskamer.
** De vliegreis regel je zelf. Hoe vroeger je boekt, des te goedkoper de tickets!


Aanmelden
Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar info@wandelennaarinzicht.nl of wandelennaarinzicht2015@gmail.com  Vermeld daarin je naam, telefoonnummer en de gewenste vakantie + periode. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op om jouw wensen door te spreken. Omdat ik alleen met kleine groepen werk, lopen deze groepen snel vol. Informeer daarom tijdig of er voor deze reis nog plaatsen beschikbaar zijn, het zou jammer zijn om je te moeten teleurstellen. Deze reis gaat door bij een minimale bezetting van vijf personen. Mocht er geen geschikte datum tussen staan neem dan even contact met me op, dan kijk ik of er nog andere mogelijkheden zijn!